Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Női és férfi kerékpárok

Női és férfi kerékpárok tekintetében mindenki fejében él egy adott forma beli különbség, azonban a részletekkel csak kevesen vannak tisztában, pedig igen jelentősek az eltérések - ezzel többnyire maximum a szakmabeliek vannak csak tisztában. Érdemes kicsit mélyebben is megismerni, a szebbik nem által preferált kerékpárokat, hiszen azt ismerik kevesebben.
  Női és férfi kerékpárok, és a köztük lévő különbségek
 
Női és férfi kerékpárok tekintetében mindenki fejében él egy adott forma beli különbség, azonban a részletekkel csak kevesen vannak tisztában, pedig igen jelentősek az eltérések - ezzel többnyire maximum a szakmabeliek vannak csak tisztában. Érdemes kicsit mélyebben is megismerni, a szebbik nem által preferált kerékpárokat, hiszen azt ismerik kevesebben.
 
Egykor a női és férfi kerékpárok eltérései egyszerűen kisebbek voltak, mint manapság. A női változatok szebbek voltak, esztétikusabban kivitelezettek és sajnos csak gyengébb specifikációjú modellek voltak, mint a férfi modellek, ám szerencsére ezek a kosztümösnek számító napok már mögöttünk vannak. Az esztétikai árnyalatokat leszámítva a minőségi női kerékpárok ma ugyanolyan teljesítményt és alkatrészeket kínálnak, mint az összehasonlítható férfi modellek. Női és férfi kerékpárok tekintetében, profizmusban ma már alig van különbség, ám minden másban viszont van.
 
A nagy különbség a női és a férfi kerékpárok között az illeszkedés - a kerékpár gyártóknak rengeteg illeszkedési adata van, amelyek meghatározzák az adott modell kivitelezését. A nők átlagosan alacsonyabbak, mint a férfiak, ezért a női kerékpáros modellek általában rövidebb stackmagassággal rendelkeznek. Átlagosan a nők törzshossza is rövidebb, ezért a női kerékpáros modellek általában rövidebbek.
 
A nőknek, testük finomabb méreteinek köszönhetően univerzális igazság az, hogy kis túlzással bármilyen kerékpár megfelel az adott csoportnak. Ezért sok nő gyakran jobban tud menni egy férfi kerékpáron (más néven unisex kerékpáron). Egy jó kerékpáros üzlet figyelmen kívül hagyja a marketinget, és a testarányainak megfelelő kerékpárokra koncentrál. Néhány hét tekerés szükséges a dolgok felméréséhez. Ezt követően, ha problémát észlel biciklizés közben, nyugodtan térjen vissza a kerékpáros boltba ha van rá mód, hogy megvitassa, mi működik és mi nem. Adjusztálhatják, cserélhetik az alkatrészeket, vagy ha szükséges, más méretű modellre is hajlandóak egy csere keretében. A klasszikus női kerékpár egy lefelé ívelő felső csövet tartalmazott, amely azon napokra nyúlik vissza, amikor a női lovasok hosszú szoknyát viseltek. Még mindig láthatunk effajta női kerékpárokat, de ez a klasszikus esztétika, nem pedig a teljesítmény hozadéka. A kerékpártervezők ma ívelt elemekkel kísérleteznek sok darabban, nem pusztán a felső csövön. Más alkatrészek is befolyásolják a kerékpár illeszkedését - a kerékpár legfontosabb alkatrészeinek mérete vagy beállításai segítenek abban is, hogy jobban összhangban legyenek a versenyző fiziológiájával. A szár, az ülés, a kormány, a felfüggesztés és a fékkarok egyaránt befolyásolhatják a kerékpáron történő illeszkedést és kényelmet, ám ezen kívül még rengeteg más befolyásoló faktor létezik.
 
Példának okáért, egy ilyen tényező, az ülés. A női nyergek általában rövidebbek és szélesebbek. A női versenyzők azonban gyakran kedvelik a keskeny nyergeket, amelyek felszabadítják pedálos mozgásukat. Ezenkívül a kerékpárgyártók tudják, hogy a nyereg az első olyan alkatrész, amelyet a versenyzők megváltoztatnak, hogy megfeleljenek a preferenciáiknak. A kormány sem elhanyagolandó tényező. Átlagosan a nőknél keskenyebb a váll, mint a férfiaknál, ezért egy kisebb, szűkebb megoldás megfelelő lehet. A felfüggesztés egyaránt fontos. A könnyebb versenyzőknek alacsonyabb súlyra hangolt felfüggesztésre van szükségük. A fékkarok tekintetében is fontos, hogy képben legyünk a vásárlás előtt. Az alacsonyabb versenyzőknek gyakran kisebb a kezük, ami megnehezíti a fékkarok kényelmes elérését és működtetését. Néhány karon állítócsavarok vannak, amelyek segítségével csökkentheti a kar elérését. A rövid hatótávolságú karok, szintén megoldást jelenthetnek.
 

<-- Vissza a Női és férfi kerékpárok blog oldalra!